viernes, 6 de febrero de 2009

ALBOR EN SUECIA 2006











I El Alto, La Paz systerstad, finns en förening som arbetar med att organisera ungdomar i demokrati- och rättighetsfrågor. Föreningen heter *Albor och med poesi, teater och andra konstnärliga aktiviteter lockar de ungdomar att engagera sig i demokrati- och rättvisefrågor. Men de engagerar också UBVare, i Sverige!*



En helg hösten 2006 fick UBV besök av tre representanter från Albor. Willy Flores, Patricia Ticona och Miguel Angel Mamani, alla tre mycket duktiga poeter och skådespelare som mitt under sin fullspäckade 4 veckorturné i Sverige gick på fest arrangerad av Stockholms lokalgrupp.



Lokalgruppsaktiva, praktikanter, UBV-anställda och en man med gitarr på ryggen åt köttbulle- och strömmingsmackor och snart hade någon hade satt på boliviansk folkmusik som alla försökte följa så gott de kunde,i takt och steg på dansgolvet. Några var nya i boliviansk-dans-genren, andra hade provat på förut, och det blev hur som helst en skön blandning och härlig feststämning. Inte minst när mannen med gitarren började spela och sjunga ömsom på svenska ömsom på spanska. En kille som för första gången kom i kontakt med UBV under festen frågade hänfört: “Är det alltid så här på era lokalgruppsmöten?”.


Albor ingår i ett ungdomsnätverk i Bolivia och i nätverket ingår UBVs samarbetsorganisation CEADL. CEADL når cirka 4000 ungdomar per år och finns liksom Albor i El Alto. CEADL vill engagera ungdomar för att bli politiskt medvetna och engagerade, målet är att ungdomarna ska bli medvetna om att de tillsammans kan påverka politiska beslut på lokal och nationell nivå. Därför är ungdomsnätverket där alltså även Albor ingår viktigt. Under nästa år kommer CEADL bland annat satsa på att bevaka hur ungdomsfrågor behandlas i Asamblea Constituyente i Sucre, Bolivias konstituerande församling som under cirka ett års tid ska arbeta fram förslag till ny konstitution i Bolivia.

No hay comentarios: